Verrijkingsklas

Hier kunt u een kijkje nemen bij de leerlingen die in de ochtenden van dinsdag t/m donderdag naar de Verrijkingsklas komen. Op dinsdagmorgen doen we Breinwerk. Op woensdagmorgen Vooruitwerk (filosofie, spel of nog een eigen planning afmaken van dinsdag). Op donderdagmorgen doen we Projectwerk.

In het kort onze activiteiten:

Elke dinsdag beginnen we met een kort kringgesprek. Na het bespreken van de leerdoelen en de afspraken gaan we beginnen met Breinwerk. Dit wordt zelfstandig of in kleine groepjes gedaan. 

 

Breinwerk:

Het plannen van de activiteiten van een eigen keuzevak (bijv. een vreemde taal leren, het schrijven van een verhaal dat geschikt is voor kleuters of het maken van een stop motion film enz. (Het keuzevak wordt uitgevoerd op donderdag tijdens Projectwerk.)

Verder werken de kinderen aan extra verrijkingswerk of plannen ze extra activiteiten in zoals bijvoorbeeld een activiteit om onderzoeksskills uit te proberen of het leren analyseren van een artikel uit de Kleine Wetenschapskrant.

 

We sluiten af met evalueren en de doelen van de dag. Maar ook worden de persoonlijke leerdoelen besproken. 'Heb je goed kunnen plannen, Wat heb je verder nodig?, Welke vragen moet je eerst kunnen beantwoorden om verder te kunnen?' zijn o.a. belangrijke evaluatievragen om inzicht te krijgen waar je goed en minder goed in bent. We volgen hiervoor leerstrategieen zoals de Taxonomie van Bloom of de leerstappencirkels van het onderzoekend leren.

 

Projectwerk:

Projectwerk is op de dag dat leerlingen hun planning, eigen keuze vak en verplichte activiteiten gaan uitwerken. We komen er dan o.a achter of de planning goed is en of de stappen die daarbij horen, goed gevogld kunnen worden.

Het Projectwerk bestaat uit (het leren maken en volgen van) een Taakplanning, het maken van de opdrachten, het leren stellen van een onderzoeksvraag, het ontdekken wat je sterke kanten zijn, (maar ook waar je wel eens tegenaan kan lopen), het oefenen van vaardigheden en het presenteren van het product (en het geleerde).

 

 

Een voorbeeldje van Breinwerk:

Wie gaat de uitdaging aan om deze logigram puzzel te maken in 15 minuten.....of korter ;-).

De puzzel en de oplossing vindt u  hier 

 

 

 

 

 

BERICHTEN

21 jun 2017 - Op deze dagen is er geen verrijkingsklas:
21 t/m 29 juni en 11 t/m 13 juli